Nie tylko na tym forum pojawiają się pytania odnośnie kompatybilności kart graficznych oraz płyt głównych.
Przyczyną zamieszania jest fakt istnienia (na chwilę obecną) standardów PCIe: 1.0, 1.0a, 1.1, 2.0, 2.1 oraz 3.0.
Zgodnie z moją wiedzą (i doświadczeniem) oraz stanowiskiem PCISIG standardy są kompatybilne w obie strony.
A więc nie będzie problemu, by karta PCIe 1.0 działała poprawnie w płycie głównej z portem 3.0.
Tak samo karta PCIe 3.0 będzie działać w porządku w płycie z portem 1.0.
Osobiście próbowałem najróżniejsze kombinacje i jak do tej pory nie natknąłem się na problemy (wierzcie, że mam naprawdę sporo sprzętu).
Dla przykładu jedną z "ciekawszych" konfiguracji była płyta główna socket 478 ze slotem PCI Express połączona z Radeonem HD 7970. Zdjęcie poniżej.
Rzecz jasna od każdej reguły jest wyjątek. Swego czasu interesowałem się tym tematem i z tego co widziałem na różnych forach, to karty AMD HD 5xxx (oprócz 5850/5870 oraz 5970) mogą mieć problemy z działaniem w starszych płytach głównych z PCIe 1.0.
W porządku. Kwestie kompatybilności mamy za sobą. A co z szybkością działania?
Tu również nie ma powodów do obaw.
Sytuacja wygląda następująco - transfery, które zapewnia PCIe 3.0 4x odpowiadają PCIe 2.0 8x, które z kolei odpowiadają PCIe 1.0 16x.
Tak więc każdy nowy standard zapewnia dwukrotnie większą przepustowość od standardu poprzedniej generacji.
Na chwilę obecną żadna karta nie jest w stanie wykorzystać potencjału PCIe 3.0 16x - różnica pomiędzy tym trybem działania, a PCIe 2.0 16x jest żadna. Nie pomijalna. Żadna.
LINK 1 LINK 2 LINK 3
Jedynie obsadzenie najnowszej generacji kart (R9 290X, GTX 980) w portach 1.0 może przynieść spadki wydajności. Jednak nie ma się co oszukiwać, że w takim wypadku czynnikiem ograniczającym i tak będzie głównie procesor.
Dobry przykład to np. widoczna poniżej konfiguracja Core 2 Quad + 3x HD 7970
Aktualizacja:
W przypadku ekstremalnych konfiguracji z najnowszych kart graficznych - czyli np. 4-Way SLI z GTX 980, PCIe w wersji 3.0 potrafi sprawić różnicę względem wersji 2.0.
Aktualizacja: Link do testu wydajności PCIe zmieniony na najnowszy test TechPowerUp.
Aktualizacja: Dodany link do testu wydajności PCIe z PugetSystems.