Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: RAMDysk - jak efektywnie z niego korzystać?

  1. #1
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551

    RAMDysk - jak efektywnie z niego korzystać?

    Mamy 2013 rok, od kilku lat jesteśmy świadkami rozwoju coraz to szybszych nośników danych.

    Jednym z nich jest RAMDysk, czyli dysk tworzony w systemowej pamięci RAM. Jego pojemność jest ograniczona wyłącznie softwarem i ilością pamięci zamontowanej w naszym komputerze. Ich historia sięga lat 80’ ubiegłego wieku, kiedy to wykorzystywane były, jako dyski startowe w wielu modelach współczesnych PC, takich jak Amiga i Apple IIGS.

    Największą wadą RAMDysków jest ich ulotność, tzn. po każdym restarcie, odcięciu zasilania dane zgromadzone na naszym RAMDysku są usuwane. W dalszej części artykułu pokaże wam jak stworzyć RAMDysk, jak go skonfigurować, oraz wskażę aplikacje, które warto na nim zainstalować.

    Wszyscy znamy i wykorzystujemy, bądź wykorzystywaliśmy talerzowe dyski twarde, lub dyski SSD, lecz małe grono osób używa RAMdysków. Co jest tego powodem? Mała ilość pamięci RAM w komputerze? A może RAMdyski są po prostu słabo znane? Myślę, że obydwa powody są temu winne.

    CO ZROBIĆ, GDY MAMY 4, LUB WIĘCEJ GIGABAJTÓW RAM? UTWORZYĆ RAMDYSK!

    4 GB to wielkość wystarczająca na przydzielenie części na RAMdysk. Nawet 1/8, czyli 512MB pozwoli nam wsadzić na niego np. pliki cache przeglądarki.

    Najpopularniejsze aplikacje do tworzenia RAMDysków:


    • SoftPerfect RAM Disk 3.3.3
    • ImDisk 1.6.0.33
    • Dataram RAMDisk 4.0.0
    • AMD Radeon™ RAMDisk


    Programy do tworzenia RAMDysków są kompatybilne z większością systemów operacyjnych.

    Jak utworzyć RAMdysk, na przykładzie AMD Radeon™ RAMDisk:




    Konfiguracja RAMdysku:

    1. W pierwszej zakładce ‘Settings’ ustawiamy wielkość naszego RAMdysku, oraz typ partycji. Maksymalna wielkość jest uzależniona od licencji, którą posiadamy. W darmowej wersji programu mamy możliwość przydzielenia maksymalnie 4 GB, jeśli posiadamy pamięć przygotowaną w fabryce AMD – 6 GB, a jeśli wykupimy pełną licencję na produkt, możemy stworzyć RAMdysk o pojemności 64 GB! Obok, ustawiamy typ partycji. Wybieramy pomiędzy FAT16, FAT32, a dyskiem nie sformatowanym.

    Nazwa:  1.jpg
Wyświetleń: 19628
Rozmiar:  19.1 KBNazwa:  2.jpg
Wyświetleń: 19608
Rozmiar:  19.2 KB
    2. Druga zakładka dotyczy ustawień zapisywania i ładowania naszych plików przy starcie Windowsa.
    Jeśli chcemy zapisywać stan RAMdysku na HDD podczas zamykania systemu, zaznaczamy opcje ‘Save Disk Image on Shutdown’.
    Natomiast, jeśli chcemy załadować ten obraz przy starcie Windowsa, zaznaczamy ‘Load Disk Image on Startup’
    Możemy także zmienić nazwę naszego RAMDysku, oraz utworzyć jego obraz natychmiast.



    3. Po zakończeniu konfiguracji RAMDysku klikamy ‘Start RAMDisk’ (może być wymagany restart)

    Korzyści z używania RAMDysku:

    • Przenosząc pamięć podręczną przeglądarki przyśpieszamy przeglądanie internetu:


    a) w Internet Explorer -> Opcje internetowe, Ustawienia Historii przeglądania i przenieś folder

    b) w Operze -> otwieramy w przeglądarce „Opera:Config”, znajdujemy „Cache Directory4” oraz „Operator Cache Directory4” i zmieniamy ścieżki

    c) w Chrome -> dopisujemy do skrótu programu „--disk-cache-dir="CACHE_DIR" --disk-cache-size=N”
    CACHE_DIR’ to miejsce na ścieżke do RAMdysku, a N to pojemność cache'u

    d) w Firefox -> wchodzimy na „about:config”, tworzymy „browser.cache.disk.parent_directory”, wklepujemy ścieżkę i restartujemy przeglądarkę



    • Przeniesienie pliku wymiany z partycji systemowej na RAMdysk:


    Panel sterowania -> System -> Zaawansowane ustawienia systemu -> W sekcji Wydajność klikamy ‘Ustawienia…’ -> Zaawansowane -> Zmień -> Ustawiamy plik wymiany wyłącznie na partycji RAMdyskowej
    Nazwa:  swap.jpg
Wyświetleń: 19590
Rozmiar:  14.6 KB

    Przeniesienie pliku wymiany na znacznie szybszy RAMdysk usprawni naszą pracę z systemem. Aplikacje uruchamiają się szybciej, a dysk twardy jest mniej obciążony. Rozmiar pliku wymiany należy ustawić „na sztywno”, co zapobiegnie zdefragmentowaniu go. Do pliku pagefile.sys zapisywane są dane aplikacji, jeśli zabraknie do tego pamięci RAM. W przypadkach, gdy mamy dużo pamięci, plik wymiany nie jest wykorzystywany. Jednakże osoby korzystające z Adobe Photoshop’a są skazane na jego obecność. Photoshop wymaga go do poprawnego działania.


    • Przenoszenie zmiennych środowiskowych:


    Zmienne środowiskowe, to foldery ‘Temp’. Zawierają one pliki tymczasowe i powinny znajdować się w tych folderach tylko przez określony czas. Niestety zdarza się, że część z nich nie jest usuwana na bieżąco, przez co zajmuje sporo miejsca na dysku systemowym. Korzystając z czyszczenia pamięci RAM, możemy przenieść nasze katalogi tymczasowe na RAMdysk. W tym celu udajemy się do Właściwości systemu, przechodzimy do Zaawansowanych ustawień systemu i wchodzimy w ‘Zmienne środowiskowe…’. W nowo otwartym oknie zastępujemy ścieżki z położeniem katalogów Temp. na ścieżkę naszego RAMdysku. Powinno to wyglądać mniej-więcej w ten sposób:

    Nazwa:  2.jpg
Wyświetleń: 19589
Rozmiar:  13.3 KB


    Platforma testowa:
    AMD Phenom II X4 965BE @4,0 GHz
    ASUS M4A87TD EVO
    Kingston HyperX Predator 16GB@2133MHz (KHX21C11T2K2/16X)
    Seagate Barracuda 1TB sATA3 ST31000524AS
    nVidia GeForce GTX 460 SE
    XFX Pro Core 550W

    Pamięci użyte do utworzenia i testowania RAMDysku:
    Kingston HyperX Predator 16GB@2133MHz (KHX21C11T2K2/16X)

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC02160.jpg
Wyświetleń:	428
Rozmiar:	97.6 KB
ID:	2291
    Nazwa:  TAbela KHXP.png
Wyświetleń: 19703
Rozmiar:  6.2 KB

    Nowy model z rodziny HyperX charakteryzuje się przede wszystkim dużą prędkością. Producent wyposażył pamięci w dwa profile XMP:


    • XMP Profile #1: D3-2133 CL11-12-11 @1.60V
    • XMP Profile #2: D3-1600 CL9-9-9 @1.5V


    Kingston zapewnił nam dobrą wydajność, oraz jakość wykonania. Pamięci możemy kupić za około 575zł.


    Testy:


    • CrystalDiskMark 3.0.2 x64


    · Sequential Read
    Nazwa:  Sequential Read.jpg
Wyświetleń: 19476
Rozmiar:  16.6 KB

    · Sequential Write
    Nazwa:  Sequential Write.jpg
Wyświetleń: 19452
Rozmiar:  16.8 KB

    · 512K Read
    Nazwa:  512K Read.jpg
Wyświetleń: 19482
Rozmiar:  15.8 KB

    · 512K Write
    Nazwa:  512K Write.jpg
Wyświetleń: 19502
Rozmiar:  16.2 KB

    Widzimy ogromny wzrost wydajności odczytu I zapisu między zwykłym dyskiem talerzowym, a dyskiem utworzonym w pamięci RAM. Największą wydajność RAMdysk uzyskał po podkręceniu pamięci do 1600MHz i odpowiednim skróceniu timingów do 6-7-6-20-1T.


    • Prędkość uruchamianie aplikacji:


    · Instalator VirtualBox 4.2.12 [s]
    Nazwa:  VirtualBox.jpg
Wyświetleń: 19415
Rozmiar:  17.9 KB

    · Adobe Photoshop CS6
    Nazwa:  CS6.jpg
Wyświetleń: 19460
Rozmiar:  17.6 KB


    Testy otwierania poszczególnych aplikacji są czysto teoretyczne, ponieważ gołym okiem nie zauważymy różnicy pomiędzy prędkością odpalania programu, jednak w testach przewagę mają aplikacje uruchamiane z RAMdysku.


    • Testy przeglądarek:


    · SunSpider 1.0 JavaScript Benchmark
    Nazwa:  SunSpider 1.0.jpg
Wyświetleń: 19459
Rozmiar:  21.0 KB

    Przeglądarki zainstalowane na RAMDysku osiągają większy wynik w teście SunSpider 1.0. Można to zauważyć podczas ładowania filmów, czy też gier Flashowych. Strony ładują się szybciej, co jest kolejnym plusem przemawiającym na korzyść RAMDysków.

    Podsumowanie:
    Przesłanką do stworzenia własnego RAMdysku jest na pewno spadek cen pamięci – za 16 GB pamięci zapłacimy około 300zł. Niesamowicie szybki dysk, wymaga tylko kilku kliknięć myszą.

    Jeśli dysponujemy odpowiednią wielkością pamięci, możemy znacznie przyśpieszyć ładowanie aplikacji, poprzez instalacje ich na RAMdysku. Skutkiem ubocznym jest tylko dłuższe ładowanie się systemu operacyjnego, ponieważ poprzedni stan RAMdysku jest ładowany do swej pamięci z HDD.

    Dobrym pomysłem byłoby, gdyby producenci płyt głównych opatentowali technologię, która utrzymuję stałe napięcie podawane pamięci RAM, przez co dane zapisane na niej nie byłyby kasowane. Na razie jest to jednak tylko ciekawostka, na którą warto wrzucić pliki i foldery, które powinny być usuwane wraz z wyłączeniem naszego komputera.

    Wraz z przerzuceniem wszystkich plików na RAMDysk zauważyłem, że strony ładują się szybciej, a dysk twardy mniej pracuje, ponieważ większość danych jest odczytywane z RAMDysku. Jest to świetna rzecz dla osób posiadających więcej, niż 4 GB pamięci.


    Zalety:

    · Niska cena
    · Mnóstwo darmowych programów, umożliwiających wypróbowania
    · Znacznie zmniejsza odciążenie dysków HDD i SSD
    · Prosty w konfiguracji

    Wady:

    · Wolniejszy rozruch, spowodowany wczytywaniem obrazu dysku na RAMdysk
    · Ulotność

    Autor: Jarek Żurawski - "Blue"
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC02159.jpg
Wyświetleń:	370
Rozmiar:	96.2 KB
ID:	2290  
    Załączone obrazki Załączone obrazki  
    Ostatnio edytowane przez Blue ; 13-05-2013 o 14:04 Powód: Podałem autora na koncu.
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  2. #2
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Bardzo fajny tekst. Na jakich pamięciach są te Kingstiony? Nie wiem co wybrać na 1155. Mój znajomy ostatnio dorwał na alledrogo podobne kingstonki 2400, pod nazwą "KINGSTON KHX24C11T2K2/8X Predator". Ciekawe, czy to te same kości. Radiator niby ten sam.

    A co do treści tekstu, jest kilka błędów, ale można przymknąć oko, nie są jakieś rażące
    W sumie świetny pomysł z takim ram dyskiem. Ale od razu nasuwa mi się pytanie: Co w przypadku odcięcia prądu? Tracisz TEMP, ok, ale czy przez to system mógłby się nie chcieć włączyć? Zdaje mi się, że jest taka szansa.

    OT: ile najwięcej vDimm można dać na takie DDR3, jak te kingstony, albo twoje Patrioty, z sygnatury? Rozumiem, że więcej, jak na Intelu i s1155.

  3. #3
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    Tak, to ta sama seria - T2. Z tego co pamiętam, to kości produkował Hynix, ale sprawdzę to jak wrócę z zajęć.

    Tracisz TEMP = tracisz pliki tymczasowe, które są tworzone na nowo przy każdym uruchomieniu, czy też instalacji programu.

    Na Patrioty dawałem w zimie 2,2V + dobry nawiew. Kingstonów nie sprawdzałem pod kątem OC, ponieważ kontroler pamięci w Denebie nie pozwala na przekroczenie 2000MHz. Z drugiej strony timingi skróciłem do 6-7-6-20-1T, ale to akurat daje mały wzrost wydajności (moja poprzednia recenzja)

    Tak, kości są od Hynixa
    Ostatnio edytowane przez Dawid_S ; 14-05-2013 o 09:20
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  4. #4
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0) Awatar Madzina
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Słońce Nocą
    Posty
    344
    Nie prościej całe zadanie zarządzania danymi przetrzymywanymi na pamięci RAM pozostawić Windowsowi?
    Wszystkie często używane aplikacje automatycznie zostaną tam wrzucone i nie potrzeba tworzyć RAM Dysków

    Wystarczy zobaczyć na zużycie pamięci RAM po godzinie pracy na komputerze. U mnie system całą pamięć ram, za wyjątkiem 400 mb, zapycha plikami. Nie wiem czy jest to najefektywniejszy sposób, ale na pewno najprostszy - zostawić wszystko bez zmian. Trzeba by było kiedyś teścik zrobić - ram dysk vs pamięć wstrzymana
    Intel i7-4770s
    Gigabyte GA-B85M-D3H
    Kingston 8GB DDR3 1866MHz
    MSI GTX 680

  5. #5
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    @Madzina szczerze? Pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu. Jestem w trakcie kończenia recki, więc pamięć wstrzymaną też sprawdzę
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  6. #6
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0) Awatar Madzina
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Słońce Nocą
    Posty
    344
    tak na chwilę obecną wygląda zużycie pamięci u mnie. Wstrzymanej jest ponad 3GB, ciekawi mnie jedynie na jakiej podstawie lądują tam dane. Na stronach MS znalazłem jedynie:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.JPG
Wyświetleń:	526
Rozmiar:	42.1 KB
ID:	2302

    A zużycie pamięci na chwilę obecną wygląda tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.JPG
Wyświetleń:	590
Rozmiar:	28.1 KB
ID:	2303
    Intel i7-4770s
    Gigabyte GA-B85M-D3H
    Kingston 8GB DDR3 1866MHz
    MSI GTX 680

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2016
    Posty
    2
    Wiem że to nekrofilia ale wątek pozycjonuje się na 1 stronie google więc warto dodać parę rzeczy odnośnie pliku wymiany.

    1. Plik wymiany na ramdisku samo w sobie jest bezsensem bo jest on rozszerzeniem ramu a nie cachem. System po niego sięga jak mu się skończy dostępny ram. ALE... w moim przypadku okazał się zbawienny. Mam starego Photoshopa CS1, który alokuje maksymalnie tylko 1,8GB ramu. Z resztą już nic nie robi bo jej nie widzi, gdy tylko zapełni te 1,8 biegnie od razu do pliku wymiany. Dlatego mając 8gb ramu zrobiłem 4gb dysk z plikiem wymiany i wreszcie pliki psd 1GB zaczęły się otwierać o wiele szybciej. Gdybym miał więcej RAMu to i TEMP photoshopa bym wrzucił na ramdisk.

    Wersja CS2 alokuje 2,8GB i jest trochę mądrzejsza bo resztę RAMu wykorzystuje jako przestrzeń cache na plik TEMP.

    2. Softperfect jest darmowy i bez ograniczeń co do partycji jednak w moim przypadku tworzył partycję tylko że windows nie mógł utworzyć na niej pliku wymiany. Imgdisk w ogóle nie działał, Dataram może teraz robić tylko 1GB w wersji darmowej. Radeon zachowywał się podobnie jak Softperfect przy restartach. Ale jak wyłączyłem i włączyłem kompa to wszystko zadziałało. Może z Softperfectem też by zadziałało po wył-wł kompa - nie sprawdzałem

    3. RAMdisk jest fajnym rozwiązaniem na akcje wymagające bardzo szybkiego zapisu dużych danych, np streaming z jednoczesnym zapisem na dysk. Wtedy nawet tańsze i mniejsze dyski SSD nie dają wielkiego przyrostu (np. Transcend 370 128gb zapisuje z prędkością tylko 150MB/s). Trzeba tylko pamiętać żeby później przerzucić taki materiał na normalny dysk

  8. #8
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0) Awatar Madzina
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Słońce Nocą
    Posty
    344
    Pod jakim hasłem tak wysoko został ten temat pozycjonowany?
    Intel i7-4770s
    Gigabyte GA-B85M-D3H
    Kingston 8GB DDR3 1866MHz
    MSI GTX 680

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2016
    Posty
    2
    Pozycjonuje się pod hasłem "ramdisk plik wymiany". Jest na trzecim miejscu w wynikach google.

  10. #10
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0) Awatar Madzina
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Słońce Nocą
    Posty
    344
    w sumie to nie wiem co można by było dodać w temacie
    Intel i7-4770s
    Gigabyte GA-B85M-D3H
    Kingston 8GB DDR3 1866MHz
    MSI GTX 680

Podobne wątki

  1. Stary komputer i najlepsze części do niego
    Przez Takeshis w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 11-02-2011, 18:29
  2. Procek QX6850 coś ciężko mi z niego wydusić max
    Przez MacFly w dziale Overclocking
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 05-08-2010, 00:01
  3. Nie warto korzystać z zasilaczy noname!
    Przez danello w dziale Zasilacze
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 16-06-2010, 22:14

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •