Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Stara płyta zapomina co jej ustawiam w BIOSie

  1. #1
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1) Awatar Kapitan
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Łódź/Skierniewice
    Posty
    296

    Stara płyta zapomina co jej ustawiam w BIOSie

    Witajcie, tym razem mam od dłuższego czasu kłopot z moim starym kompem. Kiedy podłączam komputer do sieci i uruchamiam, BIOS ładuje jakieś defaultowe ustawienia, czepia się że nie jest podpięty napęd dyskietek i trzeba wciskać F1 żeby to pominąć. Dodatkowo czasem zdarzają mu się kłopoty z wyłączeniem, tzn zamiast wyłączyć się uruchamia się ponownie. Korzystam jeszcze z niego, bo mam do niego podpiętą drukarkę laserową, pod to stare szerokie złącze.
    Nieraz ustawię mu parametry z jakimi powinien pracować (opóźnienia i takty pamięci itd) i uruchamia się normalnie, ale gdy postoi odłączony od 'kontaktu' znów wszystko zapomina.
    Ta płyta jest po wymianie kondensatorów i ma z 13 lat. Jako hobbysta lubię takie graty. Mam na nim XPka i Ubuntu.
    Może mi ktoś powiedzieć co jest powodem tego szpetnego procederu? Bateria na mobasku? A może wykrywa jakąś awarię i wrzuca defaulty?

  2. #2
    Użyszkodnik Extreme overclocker Reputacja:   (7) Awatar michi93
    Dołączył
    06.2009
    Posty
    2,311
    Bateria na mobasku?
    O piwo założę się, że to tu jest problem
    Jestem debilem, choruję na dysmózgię, więc nie umiem sobie zmienić sygnatury

  3. #3
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Bateria koniecznie do wymiany, a ja zrozumiałem, że się czasami nie do końca włącza/resetuje, proponuję wymianę wszystkich spuchniętych kondensatorów. Jeżeli wszystkie zdrowe, to masz farta

  4. #4
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (40) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,887
    gdy postoi odłączony od 'kontaktu' znów wszystko zapomina
    Jaki jest powód że go odłaczasz od kontaktu jak nie bedziesz to nie bedzie zapominał , bateria złom napewno .

    Dodatkowo czasem zdarzają mu się kłopoty z wyłączeniem, tzn zamiast wyłączyć się uruchamia się ponownie
    Proste opcje zasilania i włącz tryb S3 a nie S1dlatego sie restartuje .

    - - - Aktualizacja - - -

    proponuję wymianę wszystkich spuchniętych kondensatorów
    Kondensatory jak spuchniete to przewaznie sie włączać niechce a jezeli po włączeniu do kontaktu startuje normalnie to kondziska dobre
    xxxxxx(Wafel Trupka)I9 9900K Noctua NH-D15 G.Skill Trident 3200CL14 Rog Maximus Apex XI GTX 1060 ASUS xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH ADATA XPG Emix H30+solo F30




  5. #5
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1) Awatar Kapitan
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Łódź/Skierniewice
    Posty
    296
    Kondy były wymieniane i w sumie chyba po tym zabiegu BIOS dostał amnezji. Ale sprawdzę tą baterię.

  6. #6
    Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    1,363
    bateria

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2013
    Posty
    1
    Na 100% bateria. W gruncie rzeczy masz szczęście, bo w ostateczności to śmiesznie tania naprawa
    ________________
    Twój Serwis IBM
    Ostatnio edytowane przez maxgreg ; 18-07-2013 o 11:14

Podobne wątki

  1. Jaki antywirus na stara platforme?
    Przez porsche200 w dziale Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 12-04-2019, 08:01
  2. Nowa (stara) klapa
    Przez MJ w dziale Co kupić?!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26-02-2014, 14:14
  3. [ustawienia w biosie]
    Przez chrupek w dziale Podkręcanie i chłodzenie podzespołów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14-01-2011, 22:17
  4. oznaczenia w biosie
    Przez karolek9024 w dziale Overclocking
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-01-2009, 22:16
  5. Nie mogę zmienić FSB w BIOSie
    Przez mafioso12 w dziale Overclocking
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 17-12-2007, 15:16

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •