Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: A disk read error occurred

Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    W każdym razie wychodzi na to, że twój dysk jest idealniutki. Jeżeli pojawiłyby się <150, to jakieś ryski, <500 i wszystkie niże to już poważniejsze błędy, możnaby wtedy reklamować/zmieniać dysk.

Hmm... to może rzeczywiście ten kontroler dysków uszkodzony?

Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1) Awatar Kapitan
    A można to jeszcze jakoś sprawdzić tym programem?
    Ta płyta od początku mnie zadziwiała - jak skorzystałem z opcji core unlock (na poprzedniej płycie działało mi L3 gratisowe) to System się nie ładował tylko słychać było takie stukanie. Tak samo ma upośledzone możliwości OC...

W planach mam jeszcze memtest.

Jeżeli są błędy w transferze, podczas przesyły z uszkodzonego kontrolera, na mój gust, mogły by też jakieś błędy wyskakiwać, ale kto to wie, jakiego rodzaju jest to uszkodzenie (jeżeli w ogóle jest). Myślę, że kupno nowej płyty mogłoby pomóc, wielu ludzi narzeka na Gigabyte, na szczęście mi się zdarzyła tylko jedna płyty GB na AM3, okazało się, tak sami, że unlock działa jakoś niestabilnie, a na mega budżetowym asusie mikro atx, opcja nie dość, że się sama właczyła, to jeszcze nie trzeba było podnosić napięć, nic, po prostu działała.

Myślę, że memtest to też dobry pomysł.

Sprawdź, czy nie masz przypadkiem fazy puszczonej w kontakcie na bolec uziemiający, to może głupie, ale już widziałem takie sytuacje i komp psuł się raz na 3-4 miechy

- - - Aktualizacja - - -

Ja rozuiem, że masz tego Deusa, a możesz pomierzyć na wszelki wypadek napięcia? Mam nadzieję, że bios najnowszy i te sprawy.

- - - Aktualizacja - - -

Przy tamtym gigabajcie trafił mi się klient co miał ciekawą sytuację. Mianowicie, upalił jakimś cudem jeden kanał pamięci. Single channel działał, a dual już nie. Popróbuj może coś z pamięciami, nie mam pomysłów więcej, coby mogło się zepsuć

Ja rozuiem, że masz tego Deusa, a możesz pomierzyć na wszelki wypadek napięcia? Mam nadzieję, że bios najnowszy i te sprawy.
    Aktualnie podłączyłem XFX 1250W.

Połowa memtesta za nami, w chwili obecnej bez błędów. Jak się test skończy zrobię fotkę, bo szykuję sprawozdanie dla serwisu I ewentualnie wyjmę jedną kość, a drugą wrzucę w inny slot.

A BIOS nigdy nie był aktualizowany, możliwe żeby się zrypał sam z siebie ostatnio?

EDIT:
    Zgodnie z moimi przewidywaniami, pamięć jest OK.
    Ostatnio edytowane przez Kapitan ; 14-07-2013 o 22:06

Dobrze, to w takim razie spróbuj, choćby dla przysłowiowej "beki" wgrać biosa. Czasami to coś pomaga.
    Miałem kiedyś taką płytę gigabyte GA-7ZX na socket A. Oryginalny bios po prostu był nie do zniesienia, a w nowym nawet dodano opcję OC. Po prostu warto spróbować. A jak z tym uziemieniem? Serio sprawdź Próbnikiem, czy coś

Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar mati199537
    SMART'a sprawdzałeś?
    Myślałeś co by wgrać firmware nowe, albo po prostu to samo?

Hm... Mam znajomego co wszystko piecze - płyty główne, karty graficzne, ciasta na wszelkie okazje itp. Może idąc tym tropem, zdjąć elektronikę od HDD i ostatecznie ją upiec
    CPU: Intel i7 920 D(0)2,67@4,2GHz
    GPU: AMD Sapphire Vapor-X HD4870 1024MB GDDR5 750/900 @ 826/1100;
    PSU: Antec HCP-850;
    Case: Enermax Fulmo + Fans: 7x12cm & 2x14cm

MATI:
    SMART'a sprawdzałeś?
    Nie
    Myślałeś co by wgrać firmware nowe, albo po prostu to samo?
    Do czego(jakiego urzadzenia?)?
    Hm... Mam znajomego co wszystko piecze - płyty główne, karty graficzne, ciasta na wszelkie okazje itp. Może idąc tym tropem, zdjąć elektronikę od HDD i ostatecznie ją upiec
    Skoro dugi dysk tez nnie dziala prawidloowo to po co piec dsk?

LUDEK
    Dobrze, to w takim razie spróbuj, choćby dla przysłowiowej "beki" wgrać biosa. Czasami to coś pomaga.
    Nigdy tego nie robilem inaczej niz z poziomu windy, pomysle. Mam nadzieje ze dziwaki z serwisu nie beda robili przeszkod z tego.
    A jak z tym uziemieniem? Serio sprawdź Próbnikiem, czy coś
    Sprobuje podlaczyc pc w inne dziurki.

Zanim jeszcze dasz go na serwis, proponuję, pobaw się z biosem. Pobierasz bios ze strony Gigabyte, robisz bootowalnego pendrive za pomocą paczki z chomikuj (sprawdzone) i programu HP Flash Disk Format Tool, czy jak to tam, też jest w linkach na poprzedniej stronie. Gdy masz bootowalnego pendrive, to wrzucasz plik z biosem (.ROM) i ten do flashowania (.exe). Najwygodniej nazwać bios np "abc", a program do flashowania "f.exe", wtedy po uruchomieniu wpisujesz tylko "f abc" i wszystko idzie samo. Ja tam zawsze update'uję bios.

Matiemu chodziło chyba o soft do dysku, ja się nie znam na tym, nie robiłem tego nigdy. Do nagrywarek cd/dvd można i to nawet cośtam pomaga, jak taki patch, np stabilności dodaje i nie pali płyt.

Smart sprawdzisz HDTune i MHDD , klikając F8, wywali Ci całą tabelę ze SMART. Jeżeli masz "realocated ..." to już źle. Gorzej jak błąd.

Co do piekarnikowania, może by to pomogło, ale przynajmniej moje F3ki miały kontrolery Marvell nie-BGA, czyli nóżki z każdej strony układu, a to raczej nie puszcza. Zazwyczaj kulki BGA puszczają. Mój inny dysk z serii Samsung F1 miał bga, ale działa do dzisiaj, więc i tak raczej nie to, ale zawsze można spróbować. Jeden raz w życiu udało mi się naprawić jakiś WD 80 GB piekarnikiem.

- - - Aktualizacja - - -

A tak wyglądają błędy w MHDD
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20110901176.jpg
Wyświetleń:	1287
Rozmiar:	85.5 KB
ID:	2430

Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar mati199537
    @Kapitan Chyba nie do końca Cię zrozumiałem. Myślałem, ze tylko jeden dysk Ci szwankuje. I wtedy firmware do HDD, ale w takim razie odwołuję swoje propozycje.
    W takim przypadku, najprawdopodobniej problem tkwi po stronie mobo.
    CPU: Intel i7 920 D(0)2,67@4,2GHz
    GPU: AMD Sapphire Vapor-X HD4870 1024MB GDDR5 750/900 @ 826/1100;
    PSU: Antec HCP-850;
    Case: Enermax Fulmo + Fans: 7x12cm & 2x14cm

Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    http://www.hirensbootcd.org/download/

zapamietajcie ten program HirensBoot nagrywacie ISO na CD i testujecie wszysto co się da nawet kontroler SATA czy SB wszystkie programy diagnostyczne w jednym miejscu. Bez tego softu bym nie funkcjonował