Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Uszkodzona płyta? MSI 970a-G46?

Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (0)

Uszkodzona płyta? MSI 970a-G46?

Witam mam problem z płytą główną jak w tytule. Otóż przy próbie zapisu jakich kolwiek zmian w BIOS po wciśnięciu F10 i wybraniu Yes komp zawiesza się...
    Pomyślałem, że przyda się update biosu, instalując bios zgodnie z instrukcją:
    http://pl.msi.com/product/mb/970A-G46.html#/?div=BIOS

Komputer podczas uruchomienia aplikacji zawiesił się i pojawił się komunikat o próbie restartu aplikacji... Oczywiście było to nie możliwe, brak reakcji na mysz/klawiaturę...

W tej chwili komputer nie startuje, tzn. startuje chodzą wentylatory itp. natomiast na ekranie czarny ekran i brakuje charakterystycznego "piknięcia" płyty głownej, co za tym idzie nie da się wejść do jej ustawień. Dodam tylko, że sama płyta jest na gwarancji.

Czy da się jakoś reaktywować sprzęt? Tzn. zapewne wgrać od nowa bios ? Czy problem leży gdzieś indziej?
    Phenom 565 @ 2x3,8Ghz + ASRock Extreme 3 970fx
    8GB ram + Radeon 6850 2Gb
    Intenso 120GB SSD + Seagate 400GB
    Enermax Pro 450W
    Samsung i3 3110M + 8GB + Kingston HyperX 240GB + 7670M 1 GB

Lytek kórva Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Wystarczy w zasadzie przeflashować BIOS w programatorze, tylko tutaj kość jest lutowana... Chyba tylko gwarancja Ci zostaje.

Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Tak, oddaj na gwarancję. Jeżeli nie zostanie uznana, to możesz przejść się do serwisu w celu wyjęcia/wylutowania kości biosu i wgrania wsadu programatorem. Taka usługa max 50-70 zł

Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Źle zrobiłeś aktualizując BIOS pod systemem, od tego masz wbudowaną funkcję w samym BIOS'ie - M-Flash.

Czysto teoretycznie Twoja płyta główna powinna posiadać funkcję przywracania BIOS'a z USB w przypadku jego nieudanej aktualizacji, nawet producent się tym chwali na swojej stronie;

M-Flash
    Technologia M-Flash pozwala na łatwe zapisanie kopii BIOS-u na nośniku USB. W przypadku awarii systemu, informacje zapisane na urządzeniu USB pozwolą na powrót do oryginalnych ustawień BIOS-u, gwarantując wygodną i bezpieczną naprawę. BIOS płyty głównej jest również wyposażony w funkcje Memory-Z i CPU Specifications, dzięki którym overclockerzy odczytają szczegółowe informacje o pamięciach i procesorze.

Właściwości
    - Kopia zapasowa/przechowywanie ustawień BIOS za pomocą dowolnego nośnika USB
    - Unikaj niepotrzebnych napraw z powodu przypadkowej awarii podczas procesu aktualizacji
    - Dłuższa żywotność BIOS przez redukcję niepotrzebnych nadpisań
    Sam nigdy nie wykonałem tej operacji, więc oprę się na wiedzy wyniesionej z jakiegoś mniej lub bardziej znanego zagranicznego forum, generalnie musisz na czystego pendrive nagrać plik z BIOS'em, najlepiej tym samym który miałeś na płycie głównej przed awarią, włożyć go do tylnego gniazda USB2.0 i odpalić komputer, M-Flash powinien "zorientować się" że płyta główna nie wstaje i wykonać flash z pendrive znajdującego w USB - ale jak już wspomniałem to tylko teoria, nie wiem czy backup oryginalnego BIOS'u jest niezbędny, możliwe że wersja nie ma większego znaczenia, istotna pewnie będzie nazwa pliku, pendrive sformatuj do FAT32 lub FAT16.

Alternatywa to serwis producenta lub wylutowanie kości i zaprogramowanie jej na nowo, a jak już koledzy wspomnieli usługa ta nie należy do najtańszych.

Jeżeli program zawiesił się przed programowaniem kości może pomóc samo wyjęcie baterii z płyty na kilka minut.

BTW powodem zawieszania się BIOS'u po zapisaniu ustawień mogła być awaria któregoś z podzespołów, niewykluczone że samej płyty głównej, flashowanie biosu w tym przypadku nie było więc do końca bezpieczne, system musi być w 100% stabilny podczas wykonywania tej operacji i zawsze wpierw należy zrobić backup starego BIOS'u.
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 09-10-2013 o 09:41
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W

Wsparcie techniczne Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar MSI
    Pierwsza sprawa teraz pozostaje tylko gwarancja , BIOS jest wlutowany na płycie ,więc jakakolwiek ingerencja spowoduje utratę gwarancji.
    Po drugie plik z BIOSem jest w formie pliku exe, więc aktualizacja jest możliwa tylko pod systemem lub po uruchomieniu w DOS przy pomocy bootowalnego pendrive.

Płyta pójdzie do reklamacji, póki co nie mam czasu na odniesienie jej do sklepu...
    Enermax Pro 450W

Cytat Zamieszczone przez MSI Zobacz posta
    Pierwsza sprawa teraz pozostaje tylko gwarancja , BIOS jest wlutowany na płycie ,więc jakakolwiek ingerencja spowoduje utratę gwarancji.
    Po drugie plik z BIOSem jest w formie pliku exe, więc aktualizacja jest możliwa tylko pod systemem lub po uruchomieniu w DOS przy pomocy bootowalnego pendrive.

1. Wylutowanie i programowanie BIOS'u ma sens tylko i wyłącznie w przypadku braku gwarancji procenta, to oczywiste.
    2. Aktualizacja pod systemem czy z dosu jak sama nazwa wskazuje jest aktualizacją, a nie odzyskiwaniem BIOS'u.
      Jeżeli @porsche przeprowadzał aktualizację do najnowszego BIOS'u to plik z nim wciąż znajduje się na pendrive z którego odbywała się aktualizacja, ponieważ pierwsze co robi samowykonywalny plik exe zawierający aktualizację BIOS to wypakowuje pliki na pena.
      Jeżeli pendrive został wyczyszczony to wystarczy pobrać ostatni BIOS pre Windows8 (nie zawierający instalatora) - v1.11.
    3. Jak już pisałem procedura odzyskiwania AMIBIOS8 (tzw. Boot Block Recovery) odbywa się za pośrednictwem portu USB 2.0 i pendrive z wypakowanym plikiem BIOS (nazwa pliku domyślna lub AMIBOOT.ROM), a powinna ją wywołać kombinacja klawiszy Ctrl + Home podczas uruchamiana komputera. W identyczny sposób można przeprowadzić procedurę odzyskiwania z CD-ROM'u. Warunkiem koniecznym wywołania procedury odzyskiwania jest zdrowy Boot Block.

Procedura ta nie jest niczym szczególnym jest to po prostu standardowa cecha nowych BIOS'ów AMI, która jednak nie zawsze jest uaktywniona przez producentów płyt głównych.

Myślę że warto chociaż spróbować przed odesłaniem płyty...
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 16-10-2013 o 20:13
    MSI Big Bang Trinergy

Próbowałem tej procedury od razu po padnięciu, nie było reakcji na pendrive i wciśnięte klawisze. W ogóle zauważyłem że nie podświetla mi pendriva po włożeniu do portu (tzn zaświecił się tylko jak uruchomiony został komputer, widocznie wtedy była to reakcja na dostarczenie prądu) natomiast od razu gasł i nic, pendrive był formatowany w systemie FAT (o takim systemie plikow znalazłem info na jakims zagranicznym forum) jak również później próbowałem z innymi formatami. Za każdym razem nic sie nie działo. Myślę że problem leżał gdzieś głebiej, może walnięta pamięć CMOS?
    Płyta poszła na gwarancje w piątek, teraz pewnie z miesiąc czekania na zwrot.
    Enermax Pro 450W

Cóż serwis MSI nie uznał gwarancji z powodu ... uwaga uwaga... uszkodzonego kondensatora Pytanie tylko kto go uszkodził bo płyta zaczeła być niestabilna 2tyg po zamontowaniu jej w budzie, a padła teraz gdy nic w PC nie było wymieniane... Może solidność nóżek kondensatorów montowanych w produktach MSI jest tak wysoka, że wyginają się pod wpływem powietrza z wentylatora chłodzącego środek obudowy...
    Enermax Pro 450W

Cytat Zamieszczone przez porsche200 Zobacz posta
    Cóż serwis MSI nie uznał gwarancji z powodu ... uwaga uwaga... uszkodzonego kondensatora Pytanie tylko kto go uszkodził bo płyta zaczeła być niestabilna 2tyg po zamontowaniu jej w budzie, a padła teraz gdy nic w PC nie było wymieniane... Może solidność nóżek kondensatorów montowanych w produktach MSI jest tak wysoka, że wyginają się pod wpływem powietrza z wentylatora chłodzącego środek obudowy...

Zrób zdjęcie tego kondensatora. Pierwszy raz słyszę żeby serwis z powodu kondensatora nie uznał gwarancji - chyba że go urwałeś lub mechanicznie uszkodziłeś.
    MSI Big Bang Trinergy