Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: HD 3850 AGP Sapphire volt mod

  1. #1
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,347

    HD 3850 AGP Sapphire volt mod

    Modyfikacja karty HD3850 w wersji AGP od Sapphire.

    Podaję tylko vGPU mod.
    vMEM mod nie ma sensu i szczerze go odradzam. Pamięci nie za bardzo skalują się z napięciem (wynika to nie tylko z mojego doświadczenia). Nie dość tego moduły Quimonda montowane w tym modelu są wrażliwe i łatwo o ich uszkodzenie od napięcia.

    Wykorzystałem zdjęcia z serwisu forum.xcpus.com
    Obie moje karty są w takim stanie, że i tak by nic nie było widać na fotkach

    Uwaga, zalecam chłodzenie układu odpowiedzialnego za konwersję sygnału AGP na PCIe (chip na rewersie PCB zaraz nad portem AGP osłonięty śmieszną różową gąbką).
    To małe draństwo jest ciężkie do schłodzenia, ze względu na bardzo małe rozmiary, a grzeje się niemiłosiernie.



    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 27-11-2013 o 03:07
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  2. #2
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Patrząc po PCB, będzie pasować też wersji na PCI-E - układ elementów w sekcji zasilającej jest identyczny. Próbowałeś ołówka (wszędzie podają malowanie R1222, na 3850/70) czy od razu hard mod?

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  3. #3
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,347
    Nie bawię się w pencil-mody.
    Lutownica do ręki i jazda!
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #4
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Sprawdziłem ołówka, zadziałało... mam vcore na poziomie 1.45V. Niestety Accelero S1 pozwala mi tylko na osiągnięcie zegara GPU w okolicach 870 - bez moda było 800. Spróbuję go zamrozić.

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,347
    Z tymi kartami jest ten problem, że rdzeń świetnie się skaluje z temperaturą i napięciem, tyle że RAM jest do niczego, a do tego ma coldbuga.
    A właśnie RAM jest największym ograniczeniem na tej karcie
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  6. #6
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Mój robi 925 z domyślnych 800, cóż no to wczesne GDDR3 są. Później (na 4850) miałem takie, co robiły 1100 od kopa.

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2015
    Posty
    2
    witam
    Mam taką samą kartę i chcę ją podkręcić, tylko z rysunku nie wiem jak zrobić tego volt-moda, poza tym znalazłem inny opis pensil mod http://www.techpowerup.com/forums/th...hd-3870.48544/
    więc proszę o opis dla laika jak podnieść napięcie.

  8. #8
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    Przecież wszystko jest ładnie opisane...
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2015
    Posty
    2
    To znaczy, że wystarczy wlutować rezystor 200k ohm pomiędzy wtyczkę zasilającą (masa karty) a tan punkt zaznaczony na zdjęciu, ale to 2-gie v-gpu po prawej to służy do sprawdzenia miernikiem napięcia na rdzeniu?
    Ostatnio edytowane przez sebba1 ; 22-03-2015 o 10:20

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2016
    Posty
    25
    Mam refa 3870 i wydaje mi sie ze do niej tez bedzie pasowac. Kupie sobie jakies mobo to jeszcze sprawdze w praktyce

Podobne wątki

  1. poradnik - jak wykonać volt mod
    Przez ivanov w dziale V-Mody
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 25-04-2014, 11:34
  2. HD 6670 GDDR5 Low Profile Sapphire volt mod
    Przez ivanov w dziale V-Mody
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 29-11-2013, 16:07
  3. HD 4890 non referent volt mod
    Przez ivanov w dziale V-Mody
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26-11-2013, 22:07
  4. Podkręcanie GA-A75-UD4H i A8-3850
    Przez skystar w dziale Platforma AMD
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 27-01-2012, 13:46
  5. Jakie chłodzenie do Sapphire Radeon HD 3850?!
    Przez serenity15 w dziale Podkręcanie i chłodzenie podzespołów
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 23-07-2008, 19:24

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •