Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: BF4 + SLI 2x770 - Masa Problemów!

  1. #1
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Bakak
    Dołączył
    03.2012
    Posty
    293

    BF4 + SLI 2x770 - Masa Problemów!

    Witam

    Jak wszyscy wiemy BF4 to gra bardzo niedoskonała.
    Nagłe "krasze", problemy z wyświetlaną grafiką, padające serwery i wiele innych.

    Mój problem to przede wszystkim brak możliwości uruchomienia gry, a jak już się to uda to granie jest niemożliwe ze względu na koszmarne przycinanie animacji:


    Przycięcia występują nawet na najniższych detalach w 720p!
    Również na jednej grafice są podobne problemy, choć mniejsze.


    Objawy:
    - losowe krasze
    - gra uruchamia się raz na 5 prób
    - tearing pionowy obrazu
    - dziwny tearing poziomuy na wysokości około 2 cm od dolnej ramki monitora (choć to jest raczej normalka w SLI)
    - koszmarne klatkowanie animacji. Tak wyglądają wskazania FRAPSa:
    2014-01-14 20:45:49 - bf4
    Frames: 23988 - Time: 350000ms - Avg: 68.537 - Min: 0 - Max: 129

    2014-01-14 23:17:50 - bf4
    Frames: 17000 - Time: 280146ms - Avg: 60.683 - Min: 0 - Max: 131

    2014-01-14 23:35:19 - bf4
    Frames: 16147 - Time: 265530ms - Avg: 60.810 - Min: 1 - Max: 105
    - Błąd Dx11


    Co do tej pory zrobiłem:
    - sprawdziłem różne wersje sterowników, zarówno najnowsze jak i starsze.
    - przeinstalowałem całą grę
    - przeinstalowałem DXa
    - nawet system postawiłem na nowo


    Mimo to gra cały czas sprawia problemy.
    Obecnie przycinki są sporadyczne, aczkolwiek gra przestała tolerować FRAPSa, jeśli jest uruchomiony natychmiast się wywala. Uruchamia się raz na 5 razy, a w pozostałych 4 wypadkach sypie błędem i się nie włącza. Wyświetla komunikat o błędzie na pliki dxgi.dll


    Może macie jakieś pomysły co jeszcze można zrobić? Inne gry działają niemal "bezproblemowo"
    Ostatnio edytowane przez Bakak ; 18-01-2014 o 23:45

  2. #2
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Na jakim procesorze odpalasz tą grę? Miałem podobne problemy z BF4, początkowo za wszystko winiłem niedoskonałość gry, sterowników czy za słabą kartę graficzną (HD7850), ale po wielu dniach poszukiwania udało mi się problem całkowicie wyeliminować, zwyczajnie wyłączyłem Hyper Threading w moim core i7, a resztę niedociągnięć wyeliminowały 2 czy 3 patche które wyszły ostatnio. Z tego co udało mi się ustalić Battlefield 4 nie toleruje wielowątkowości procesorów i koniec tematu (4 jajka to max).
    Na pierwszy rzut oka rozwiązanie może wydawać się nieco dziwne - kastrowanie procesora w celu zwiększenia wydajności, ale uwierz mi ja również przeżyłem niezły szok, a przy okazji wyżebrałem dodatkowe MHz dla procesora.
    Mój przypadek również był taki że wszystkie gry chodziły bez problemu na max detalach, a BF4 zacinał nawet na średnich czy minimalnych.

    Dla podglądu FPS wpisz komendę w konsoli: PerfOverlay.DrawFps 1 lub stwórz plik user.cfg o treści: PerfOverlay.DrawFps 1 i wklej do głównego katalogu gry. Z własnych obserwacji wiem że Fraps w ogóle nie wychwytywał (w czasie rzeczywistym) mikroprzycięć spowodowanych włączonym HT, dopiero po użyciu tej komendy było to widoczne (FPS spadały do 5 czy nawet 0 na dosłownie milisekundy).

    Na rozjeżdżający się obraz są 2 znane mi metody, jedna to włączenie V-Sync (synchronizacja pionowa), druga ma zastosowanie jak masz więcej niż jeden monitor (lub telewizor) podpięty do karty graficznej a obraz sklonowany, chodzi o wybór preferowanego (głównego) monitora, jednak problem ten znam z kart graficznych AMD.

    SLI i CF pomijam ponieważ jak do tej pory nie miałem styczności z Battlefield 4 na więcej niż jednej karcie graficznej.

    BTW w chwili obecnej gram na Ultra (bez AA) w rozdzielczości 1920x1080 absolutnie bez żadnych zacięć.
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 17-01-2014 o 14:45
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  3. #3
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    Odpal sobie adaptacyjną synchronizację pionową. Ja ją mam w ustawieniach globalnych. Jak przeczytałem o tych wątkach to:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ja-*******e.jpg
Wyświetleń:	987
Rozmiar:	43.7 KB
ID:	2799

    No sorka, ale jak tak można? Jeśli to prawda.... BF3 miał lekko mówiąc w głębokim poważaniu, czy i5, czy i7, ale przynajmniej nie crashował... z tego powodu

  4. #4
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Bakak
    Dołączył
    03.2012
    Posty
    293
    Procek to i5 4670k @4,5 GHz, 2x4 GB 1600MHz.
    Teoria o wielowatkowosci to raczej marna teoria, bo juz BF3 lubił 6 wątków.

    U mnie w tej chwili calkowicie rozwalilsie DX i żadna gra nie chce dzialac, oprócz jednej, BF4 śmiga a wiekszosc problemow z przycinaniem animacji zniknela jak reka odjal. Jedynid fraps powoduje krasz gry.

    Dzisiaj znow przeinstaluje system. Moze to cos pomoze

  5. #5
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    BF3 lubił 6 wątków? Mi trawi tylko 4...

  6. #6
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Bakak
    Dołączył
    03.2012
    Posty
    293
    lubie mieć uruchomiony monitoring zasobów w trakcie gry i wielokrotnie widziałam jak w BF moja ŚP i7 3770 miała obciążone nawet 6 watków. Czasem ograniczło się to do obciązęnia dodatkowych 2 watków na poziomie 20-30% ale jednak

  7. #7
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Bakak
    Dołączył
    03.2012
    Posty
    293
    A wracając to tematu problemów z BF4.
    Chyba wyszła jakaś poprqawka bo nagle SLI zaczęło działać. Jeszcze 14 stycznia notowałem spadki do 0 kl/s i wykorzystanie pamięci Vram w 100% i jeszcze było mało.
    Obecnie użytej pamięci jest max 1800-1900 MB zaś FPS zasadniczo nie spada poniżej 90 KL/s, niestety nie mam możliwości udokumentować tego bo FRAPS przestał działać i gdy jest włączony to BF4 się kraszuje

    - - - Aktualizacja - - -

    Nowe wieści z pola bitwy:

    Po wyczyszczeniu sterowników 332.21 za pomocą DDU, wgraniu starszych 331.82 a następnie ponownym wgraniu 331.21 - bez czyszczenia poprzednich - zaczął działać FRAPS, ale przestało działac OSD z MSI Afterburnera i EVGA Precision.

    Po uruchomieniu Frapsa gra się nie kraszuje.
    Musiała tez wyjść jakaś poprawka bo spadki do 0 KL/s tez nie występują:
    2014-01-19 03:07:08 - bf4
    Frames: 13577 - Time: 175000ms - Avg: 77.583 - Min: 37 - Max: 160

    2014-01-19 03:10:30 - bf4
    Frames: 13976 - Time: 175000ms - Avg: 79.863 - Min: 49 - Max: 154

    2014-01-19 03:14:22 - bf4
    Frames: 12940 - Time: 175000ms - Avg: 73.943 - Min: 44 - Max: 138
    Jednak Minimalny FPS jest niższy niż na pojedynczej karcie :
    2014-01-19 02:20:58 - bf4
    Frames: 8855 - Time: 123163ms - Avg: 71.897 - Min: 57 - Max: 97

    2014-01-19 02:26:10 - bf4
    Frames: 10664 - Time: 175000ms - Avg: 60.937 - Min: 39 - Max: 79

    2014-01-19 02:31:54 - bf4
    Frames: 14551 - Time: 175000ms - Avg: 83.149 - Min: 61 - Max: 113
    Testy w MP, Oblężenie Szanghaju, ULtra, 1920x1080.

  8. #8
    Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,811
    Poprawka, czy nie poprawka... na Marsie się tak zachowywał od początku. Czyli dropy większe niż na jednej karcie, ale rozgrywka gdzieś tam "możliwa".

  9. #9
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,337
    Właśnie zacząłem grać w tą gierkę na i7-4960X + HD 7970 GHz.
    Proc ma włączone wszystkie 12 wątków i z wydajnością wszystko jest ok na 1920x1080 @ Ultra.

    Z "ciekawych" rzeczy, to jak na razie w czasie jazdy windą wypadłem poza nią i nawet checkpoint się spierniczył
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  10. #10
    Lytek ****a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Z "ciekawych" rzeczy, to jak na razie w czasie jazdy windą wypadłem poza nią i nawet checkpoint się spierniczył
    Co jak co, ale nie spotkałem się z taką sytuacją .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

Podobne wątki

  1. [S] Masa starych gratów ...
    Przez gtxxor w dziale Sprzedam
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02-01-2014, 18:55

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •