Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: ASUS P5E64 WS Evolution oraz P5E3 Premium WiFi AP @n v-mod

  1. #1
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344

    ASUS P5E64 WS Evolution oraz P5E3 Premium WiFi AP @n v-mod

    Mod do obu płyt wymienionych w tytule.

    Jedyna różnica tyczy się tego, że Premium ma seryjnie wyprowadzone zworki CPU-OV oraz NB-OV.
    W WS trzeba dolutować przełączniki suwakowe (zaznaczone jako SW).

    Zworki zwiększają zakres dostępnych w BIOSie napięć. Jednak ich aktywacja często powoduje pojawienie się różnych niekorzystnych zjawisk.
    Po to jest v-mod, by nie musieć korzystać ze zworki.
    A 1,9V na NB dostępne z wyłączoną zworką i tak wystarczy.

    Uwaga! Do wykonania moda OVP używamy grubszego przewodu! Dobry będzie np. taki jak od wentylatora.



    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 22-01-2014 o 13:28
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  2. #2
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Jak działa OVP mod? Konkretniej: co jeżeli dam mu 2kOhm rezystor nie nastawny? Czy wtedy "przesunie się" punkt, w którym płyta wyłącza zasilanie?
    Sprawdzałeś te mody? Skąd znalazłeś vDroop moda?

    Ja na mojej P4E64 wlutowałem włączniczki, żeby ładniej było

  3. #3
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Pogadałem z Wytwx'em

    Sprawdziłem, że mody nie jarają mobo vCore mod funkcjonuje jak trzeba.
    Co do OVP muszę z nim pogadać jak to działa.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #4
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    mody nie jarają mobo
    Najważniejsze


    Wytiwx uwalił tę płytę, więc uważaj na to, co pisze To tak pół żartem. Możesz mu wspomnieć to, że ja też jestem zainteresowany tymi modami, na bank mnie pamięta, bo trułem mu cztery litery o bsel moda

    TaPaKaH i wytiwx narzekali na losowe cold bugi i walle przy zmianie zworki na P5E3 Premium. Pewnie na tej płycie jest szansa, że będzie to samo. Już o tym pisałem, ale temat bardzo adekwatny, więc jeszcze raz wrzucę link, gdzie się wypowiadali na ten temat (ostatnie posty): http://hwbot.org/submission/2277245


    Dodam, że wiele płyt Asusa na X38 i X48 ma ten sam kontroler faz zasilania. Prawdopodobnie mod będzie działał na Rampage Formula x48, P5E i wszelkich mutacjach/odmianach tych płyt z 8 fazową sekcją. Nie daję głowy za to, poza tym ułożenie SMD jest nieco inne dookoła tego scalaka, więc trzeba pokombinować.

  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Znalazłem w necie schemat kontrolera, więc nawet jak SMD są inaczej ułożone, to sprawa jest prosta
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  6. #6
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Wykopuję. Da się zrobić więcej niż 1.5V VTT na P5E3 Premium? Do 65nm się przydaje. Na Maximusie Formula max. jest 1.9.

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2014
    Posty
    8
    nie słyszałem o modzie vtt na p5e3 premium,może jest trzymany w tajemnicy
    vpll chyba daje lepsze rezultaty,nigdy nie doszedłem do tego,czy razem z vfsb,czy sam.

    u mnie p5e64 nie bootuje przy vnb>1.63V (ale upadł mi kiedyś metalowy wentylator na tę płytę.
    p5e3 premium - uwaliłem kilka pinów na sockecie przy nieudolnej próbie ich wyprostowania.
    3 x RE leżą pouwalane w najróżniejszy sposób,np. jedna wjeżdża z temperaturą na chipsecie do 80'C już przy 1.7Vnb i prawidłowo zamontowanym chłodzeniu

    s775 robi się żal ze sprzętem

    wracając do p5e64,nie mam moda,a w biosie mogę wybierać napięcia powyżej 1.7V,tak samo cpu-z raportuje napięcia wyższe niż 1.7. wiem, że powinienem sobie sprawdzić miernikiem,ale akurat zgubiłem. to napięcie,raportowane przez cpu-z jest wiarygodne? czy w rzeczywistości jest 1.7, tylko cpu-z kłamie?
    Ostatnio edytowane przez myrddin669 ; 02-12-2014 o 17:17

Podobne wątki

  1. Problem z q6600 i ASUS P5B premium
    Przez Marciok w dziale Podkręcanie i chłodzenie podzespołów
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 20-02-2014, 21:19
  2. P5E3 Premium - realne napięcie vCore
    Przez ludek w dziale V-Mody
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 13-02-2014, 01:19
  3. [Kupię] Asus P5E3 Pre*mium x48
    Przez mati199537 w dziale Kupię
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 10-02-2013, 00:47
  4. Pentagram Karakorum na Asus P5E3
    Przez Kaczylca w dziale Air Cooling
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 16-10-2009, 16:53
  5. Problemy z OC Q6600 na Asus P5N32-SLI Premium/WiFi-AP
    Przez Wojtas1978 w dziale Platforma Intel
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 14-09-2008, 15:41

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •