Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Opera vs. Firefox?

  1. #1
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580

    Opera vs. Firefox?

    Cześć. Od dawna używam firefoxa, ale od jakiegoś roku bardzo spadł na wydajności. Postanowiłem zmienić przeglądarkę na szybszą. Po pierwsze Google Chrum - nie, bo śledzi, po drugie to produkt google. Padło na Operę.

    Strony działają szybciej, jest super, ale mam kilka zastrzeżeń co do jej funkcjonowania. Piszę więc, może ktoś już to przerabiał. Oto moje życiowe problemy:

    1. Jak zaimportować poprawnie zakładki z firefoxa? Nie będę tego robił ręcznie
    2. Jest jakiś 100 % skuteczny dodatek do blokowania reklam na youtubie?
    3. Czy da się zmienić ilość przewijanych scrollem wierszy o jeden mniej? Wolę dokładniejsze przewijanie i nabić więcej kilometrów scrolla
    4. Wchodzę na YT i ucina mi adres filmu, takie małe, a denerwujące. Chodzi o to: http://abload.de/img/clipboard01yeuj1.jpg

    5. Da się zmienić wygląd, aby program miał menu plik/edycja/widok i tak dalej?


    Jakieś sugestie, porady, niezbędne dodatki? Z góry dzięki za odpowiedzi

    - - - Aktualizacja - - -

    Plusy Opery
    a. Działa (dużo) szybciej
    b. Lepsze działanie flash playera
    c. Na szczęście posiada pasek zakładek, bez którego nie wyobrażam sobie życia, ale...

    Minusy:
    A.Gdzie są moje zakładki?! Nie mogę ich importować
    B.Brak okienka wyszukiwarki google.
    C.Po otwarciu zdjęcia, nie jest ono wyśrodkowane, tylko wczytuje się po lewej na górze.
    D.Integracja paska okien z paskiem interfejsu windowsa (przykład, można chwycić i przeciągnąć niechcący lekko myszą o 2px i całe okno Opery się przemieszcza (windows 7 aero).
    E.Brak menadżera zakładek (ctrl+B)

  2. #2
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    1. Opera -> Zakładki -> Zarządzaj zakładkami -> Plik -> Importuj zakładki Firefoxa (wpierw je wyeksportuj z Firefoxe do pliku).
    2. Używam Anti-Banner z Kapserskiego i żadnych reklam nie widzę, chyba że chodzi Ci o te co się włączają przed filmami, ale nigdy nie interesowało mnie to jak się ich pozbyć
    3. Ustawienia myszy...
    4. Kliknij w pole adresu a wyświetli się cały link.
    5. Menu masz po lewej u góry (duże czerwone O z napisem Opera ), masz tam również polecenie "Pokaż pasek menu".

    Używam kilku przeglądarek i raz na jakiś czas zawsze któraś ma fochy, tym razem wysypał mi się Chrome i wywala jakieś komunikaty o błędnym profilu...


    BTW używam Opery 12.16, ta najnowsza jakoś nie przypadła mi do gustu.
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 02-03-2014 o 17:54
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  3. #3
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    1. Nie ma takiej opcji w nowej operze, jakby to było takie proste, to na pewno bym wpadł
    2. Chodzi o te, przed filmami, trudno, niech zostaną.
    3. Ustawienia myszy działają globalnie, między innymi w firefoxie, w Operze działają "osobno", może trzeba coś w configu poszukać. Na razie to nie jest mi tak potrzebne, ale troszkę denerwuje, np. przewijanie naszego shoutboxa.
    4. Też wiem, ale wolę "normalnie" widzieć cały link, co to za jakieś głupie wydziwianie, żeby przeglądarka ukrywała przede mną adres, gdzie tu sens?
    5. Nie ma w nowej operze tej funkcji.


    A teraz najgorsze. W internecie przeczytałem, że tylko najnowsza Opera 19 posiada opcję zakładek "pasek zakładek", jak jest to w firefoxie. Jeżeli pobiorę starszą operę, to nie będę miał możliwości korzystania z paska. Czy to prawda? Jeżeli nie, to ściągam starszą wersję i moje problemy rozwiązane.

    BTW. Teraz jest opcja "importuj" (która nie działa), trzeba się logować do jakiegoś konta opery. Może jak to poprawią, przerzucę się na tę przeglądarkę. Na razie mam wrażenie, że korzystam z niepełnego produktu.
    Cóż, definicja nowej wersji programu jest taka, że programiści usunęli stare błędy i popełnili nowe

    Wiem, że marudzę, ale oczekuję tego, że to komputer się mnie słucha, a nie ja komputera.

    - - - Aktualizacja - - -

    Ponadto mam poważne kłopoty z YouTube. Zmiana jakości z domyślnej 360 na HD albo na jakąś inną kończy się w 9ciu na 10 przypadków failem, zwiechą odtwarzacza, lub chociażby błędem i komunikatem z youtube. Wtedy pozostaje odświeżyć stronę lub hmm... korzystać z firefoxa.

    Może w takim razie ktoś może mi polecić jakąś inną przeglądarkę? Moja wiedza kończy się na tych trzech

  4. #4
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (3)
    Dołączył
    01.2013
    Skąd
    Lubartów
    Posty
    489
    a ustawiles sobie w ustawieniach YT, żeby zawsze jeśli dostępne wrzucało Ci HD? łatwiejsze

  5. #5
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Nie widzę takich opcji, pewnie trzeba się logować, co oznacza jeszcze lepsze dzielenie się moim życiem z google = śledzenie = integracja życia z kontem google, nie, dzięki

    Są jakieś inne przeglądarki, godne uwagi? Może jednak wrócę do firefoxa 3 który był mega szybki parę lat temu Może do opery 12 jest opcja zakładek?


    A może po prostu da się przyspieszyć firefoxa?

  6. #6
    NiktNic Doświadczony overclocker Reputacja:   (7) Awatar KtosCos
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    23°11'E 50°59'N
    Posty
    557
    Cytat Zamieszczone przez ludek111 Zobacz posta
    Nie widzę takich opcji, pewnie trzeba się logować, co oznacza jeszcze lepsze dzielenie się moim życiem z google = śledzenie = integracja życia z kontem google, nie, dzięki

    Są jakieś inne przeglądarki, godne uwagi? Może jednak wrócę do firefoxa 3 który był mega szybki parę lat temu Może do opery 12 jest opcja zakładek?


    A może po prostu da się przyspieszyć firefoxa?

    Co do ostatniego: Próbowałem. Nic. To samo :/
    Co do przeniesienia zakładek - ja tam przeniosłem ręcznie i przy okazji ład zrobiłem. Też szukałem przeglądarki aby szybko dane przenieść, ale jednak lepiej mieć "czystą" przeglądarkę to szybciej będzie chodzić
    I właśnie z tego względu zostawiłem też FF, gdybym jednak potrzebował jakiegoś hasła cyz loginu tam zapisanego...

  7. #7
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Wyłączenie wspomagania sprzętowego w FFX spowodowało, że działa płynniej. Nowe sterowniki NV też jakby coś poprawiły, ale dalej mam wrażenie, że wszystko jest mocno niezoptymalizowane i działa na 20 % mocy

    Ta opera działa super, ale jak tu żyć bez youtuba i bez zakładek, to ja nie wiem


    Poczekam jeszcze, zanim ją skasuję, może akurat twórcy coś poprawią.
    KtosCos dałbym Ci plusa, ale są jakieś głupie ograniczenia w zasadach działania forum

    - - - Aktualizacja - - -

    Dobra, wiem, o co chodziło. Miałem ustawiony w komputerze STACJONARNYM profil energii "zrównoważony". Po włączeniu "wysoka wydajność", wszystko wróciło do normy. Opera jest szybsza i wygodniej się na niej serfuje, ale ma pełno małych niedogodności. Może po dodaniu opcji importowania i poprawkach zmienię przeglądarkę. Na razie FFX* FTW.


    *(nie mylić z Final Fantasy X )

  8. #8
    NiktNic Doświadczony overclocker Reputacja:   (7) Awatar KtosCos
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    23°11'E 50°59'N
    Posty
    557
    E tam plusy, minusy Kto na to patrzy? Chociaż na tym forum to ma jakąś wartość, nie to co na innych

    Dokładnie opera ma małe niedogodności typu bardzo słaby adblocker. Na FF blokuje wszystkie reklamy, włącznie z YT - nawet te reklamy co są przed filmem. Na operze nie :/
    Ogólnie pod względem szczegółów wypada lepiej FF, ale pod względem szybkości... Opera i nic innego

    A i w FF podobało mi się zawsze to, że można było swoje motywy wgrać, które zmieniały kompletnie przeglądarkę i zawsze korzystałem z tego: https://addons.mozilla.org/en-US/fir...on/lavafox-v1/ tylko fioletowego

  9. #9
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    No nic dziwnego skoro od 2 lat używają tego samego silnika.

  10. #10
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,042
    Mnie to pasi, webkit szybko działa i dobrze wyglądają strony

    A tydzień temu przesiadłem się z Chrome'a, interfejs Opery znacznie lepszy, a silnik pod maską ten sam

    Brakuje mi tylko synchro haseł między mobilną wersją
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


Podobne wątki

  1. IE, Firefox, a może Opera???
    Przez n.i.e.d.o.b.r.y. w dziale Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 23-02-2005, 20:30

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •