na koniec filmy jest pokazany pobór prądu z gniazdka 4,45 A * 219,7 V = 977,665 W - a przecież zapas mocy musi być![]()
na koniec filmy jest pokazany pobór prądu z gniazdka 4,45 A * 219,7 V = 977,665 W - a przecież zapas mocy musi być![]()
Troche budzetowy ten zasilacz...
Trochę nie kumam jak była regulacja napięcia. Sido, możesz podać wzór?
Ale chodzi ci jak była liczona?
Jak była liczona procentowa wartość przedstawiona na wykresie.
- - - Aktualizacja - - -
A, i obrazków z systemu nie da się powiększyć.
A jeżeli chodzi o regulację napięć, to np. dla 3.3V wyszło ci odchylenie 1,8%. Jeżeli chodzi o największą różnicę (stosunek bardziej) względem wartości nominalnej, to mamy 3,128/3,3 a to daje nam 5,21% odchylenia.
No dobra, mam... Pytanie na co dla nas jest ważniejsze.
Wzór to (Vmax-Vmin)/Vmax, przy czym nie liczymy napięcia dla 10% obciążenia. Krótko mówiąc nie sprawdzamy czy napięcie utrzymuje się na właściwym poziomie, ale czy utrzymuje się na tym samym poziomie niezależnie od obciążenia.
Pytanie co lepsze, by zasilacz trzymał sztywno 11,4V przez cały zakres obciążenia, czy lepiej by skakał np. 10% 12V, 25% 12,2V, 50% 11,8V, 75% 11,7V?
Jeszcze wracając do samych pomiarów. W momencie gdy ciągniemy napięcie z jednego źródła to nie ma znaczenia czy jest to wtyk PCI-e, czy ATX, chyba że chcemy sprawdzić rezystancję kabli, ale jeżeli tak, to też musimy podawać dokładnie w którym kablu mierzymy napięcie np. ostatni molex 50cm kabla, albo pierwsze złącze PCI-e 45cm kabla itp. Zresztą widać po wynikach. Ten Twój miernik ma dokładność +-0,08V i wszystkie pomiary linii 12V się w nim mieszczą.
Nie spotkałem takiej, ale raczej jest realna. Wszystko zależy od tego w którym kierunku producent zasilacza pójdzie w celu optymalizacji.
Moim zdaniem dobrze by było dopracować procedury testów zasilaczy, ale wymagałoby to poświęcenia dużej ilości czasu. Ciekawi mnie jaki wpływ mają np. szumy generujące się podczas pracy przetwornic. To są bardzo krótkie peaki, bo zazwyczaj koło kilkuset μs.
Jeżeli chodzi o pomiar napięcia, to zamiast robić pomiar na wszystkich kabelkach, to zrobiłbym logi z pomiaru napięcia przez cały okres trwania benchmarku. W takim wypadku multimetr może mierzyć napięcie od kilku do kilkunastu pomiarów na sekundę i możemy wyłapać odchyłki zdecydowanie lepiej.