Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Test zasilacza Corsair AX1200i - komentarze i dyskusja

Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    na koniec filmy jest pokazany pobór prądu z gniazdka 4,45 A * 219,7 V = 977,665 W - ​a przecież zapas mocy musi być

Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar walker15130
    Nie musi, nie musi:

Zbanowany Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Troche budzetowy ten zasilacz...

Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Trochę nie kumam jak była regulacja napięcia. Sido, możesz podać wzór?

Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Ale chodzi ci jak była liczona?

Jak była liczona procentowa wartość przedstawiona na wykresie.

- - - Aktualizacja - - -

A, i obrazków z systemu nie da się powiększyć.

A jeżeli chodzi o regulację napięć, to np. dla 3.3V wyszło ci odchylenie 1,8%. Jeżeli chodzi o największą różnicę (stosunek bardziej) względem wartości nominalnej, to mamy 3,128/3,3 a to daje nam 5,21% odchylenia.

No dobra, mam... Pytanie na co dla nas jest ważniejsze.

Wzór to (Vmax-Vmin)/Vmax, przy czym nie liczymy napięcia dla 10% obciążenia. Krótko mówiąc nie sprawdzamy czy napięcie utrzymuje się na właściwym poziomie, ale czy utrzymuje się na tym samym poziomie niezależnie od obciążenia.

Pytanie co lepsze, by zasilacz trzymał sztywno 11,4V przez cały zakres obciążenia, czy lepiej by skakał np. 10% 12V, 25% 12,2V, 50% 11,8V, 75% 11,7V?

Jeszcze wracając do samych pomiarów. W momencie gdy ciągniemy napięcie z jednego źródła to nie ma znaczenia czy jest to wtyk PCI-e, czy ATX, chyba że chcemy sprawdzić rezystancję kabli, ale jeżeli tak, to też musimy podawać dokładnie w którym kablu mierzymy napięcie np. ostatni molex 50cm kabla, albo pierwsze złącze PCI-e 45cm kabla itp. Zresztą widać po wynikach. Ten Twój miernik ma dokładność +-0,08V i wszystkie pomiary linii 12V się w nim mieszczą.

Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    Pytanie co lepsze, by zasilacz trzymał sztywno 11,4V przez cały zakres obciążenia, czy lepiej by skakał np. 10% 12V, 25% 12,2V, 50% 11,8V, 75% 11,7V?
    Sytuacja nr. 1 jest nierealna

Ale tak z abstrakcyjnego punktu widzenia, to póki napięcia mieszczą się w normie, wahania nie mają żadnego znaczenia dla stabilności sprzętu.

Cytat Zamieszczone przez gtxxor Zobacz posta
    Sytuacja nr. 1 jest nierealna

Ale tak z abstrakcyjnego punktu widzenia, to póki napięcia mieszczą się w normie, wahania nie mają żadnego znaczenia dla stabilności sprzętu.
    Nie spotkałem takiej, ale raczej jest realna. Wszystko zależy od tego w którym kierunku producent zasilacza pójdzie w celu optymalizacji.

Moim zdaniem dobrze by było dopracować procedury testów zasilaczy, ale wymagałoby to poświęcenia dużej ilości czasu. Ciekawi mnie jaki wpływ mają np. szumy generujące się podczas pracy przetwornic. To są bardzo krótkie peaki, bo zazwyczaj koło kilkuset μs.
    Jeżeli chodzi o pomiar napięcia, to zamiast robić pomiar na wszystkich kabelkach, to zrobiłbym logi z pomiaru napięcia przez cały okres trwania benchmarku. W takim wypadku multimetr może mierzyć napięcie od kilku do kilkunastu pomiarów na sekundę i możemy wyłapać odchyłki zdecydowanie lepiej.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów